Dekarbonizace úvěrových portfolií bude mít zásadní dopady - Myška, Petr
Dekarbonizácia úverových portfólií bude mať pre banky pomerne zásadné dopady a preto sa niektoré banky intenzívne venujú prípravám na ňu už dlhšiu dobu. Pri poskytovaní úverov budú banky zohľadňovať nielen kredibilitu protistrany, ale aj udržateľnosť. Vďaka tomu môžu mať niektoré spoločnosti v budúcnosti sťažený prístup k financovaniu, prípadne sa im financovanie môže zdražiť. Obdobne môže byť pre klienta zložitejšie získať hypotekárny úver, pokiaľ financovaná budova nebude spĺňať požiadavky na energetickú spotrebu, alebo môže byť získanie úveru podmienené rekonštrukciou. V tomto príspevku sa pozrieme, ako sa proces dekarbonizácie aktuálne premieta do činností bánk.