Výnos z windfall tax? Pro stát zřejmě hořké zklamání - Keramidas, Tomáš
Keď vlani česká vláda riešila zastropovanie cien energií, prišla na rad otázka, ako tento mimoriadny výdaj kompenzovať v štátnom rozpočte. Ministerstvo financií sa rozhodlo pre variant dane z mimoriadnych ziskov, ktorá bola uvalená na subjekty v odvetví energetiky, petrolejového priemyslu, ťažby fosílnych palív a bankovníctva. Výnos tejto dane od začiatku vyvolával v odbornej verejnosti pochybnosti, predovšetkým čo sa týka bankového sektoru. Teraz sa ale tieto obavy začínajú naplňovať a čísla to potvrdzujú.