Legislation on the Distribution of Financial Services in Selected EU Member States and the Innovative Way of Financial Intermediation in the Slovak Republic - Sidak, Mykola
Regulácia finančného sprostredkovania sa dynamicky vyvíjala za posledných jedenásť rokov a prešla mnohými zmenami. Narastajúcu regulačnú záťaž možno pripísať skutočnosti, že finanční agenti významne prispievajú k uzatváraniu zmlúv o finančných službách. Distribúciou finančných produktov prispievajú k ziskom finančných inštitúcií, finančných sprostredkovateľov v ekonomike. Tak ako finančná kríza (a v súčasnosti aj pandemická kríza) mala za následok, že legislatíva, či už národná alebo európska, zvyšuje nároky kladené na finančné inštitúcie, logicky sa zvyšujú aj nároky kladené na distribútorov ich služieb. V tejto súvislosti autori rozoberajú právnu úpravu distribúcie finančných služieb vo vybraných členských štátoch EÚ a zároveň sa zamýšľajú nad modelom broker poolu ako spôsobu vykonávania finančného sprostredkovania v Slovenskej republike.