Československé bankovnictví v době transformace - Kunert, Jakub
Moderné české bankovníctvo oslávi v tomto roku spolu s Českou republikou tridsať rokov svojej existencie. Za túto dobu si prešlo dynamickým vývojom, na ktorého začiatku stálo rozdelenie československého bankového systému novo budovaného od konca 80. rokov. V období piatich rokov (1988-1992) sa formoval jeho charakter, ktorý určili reformy pripravované najskôr ešte len s cieľom zvýšiť efektivitu československej centrálne plánovanej ekonomiky a neskôr v rámci jej radikálnej komplexnej transformácie do trhovej podoby.