Registrácia pre DPH v roku 2023 - Jašurková, Katarína
Národná rada Slovenskej republiky schválila dňa 6. 12. 2022 zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o dani z pridanej hodnoty, v Zbierke zákonov SR bol vyhlásený v dňa 30. 12. 2022 pod číslom 516/2022. Novela zákona o DPH, ktorá je účinná d 1. 1. 2023, mala vplyv aj na registračnú povinnosť, posudzovanie obratu a taktiež na zrušenie registrácie. S účinnosťou od 1. 1. 2023 sa podľa novelizovaného znenia zákona o DPH ruší registračná povinnosť pre niektoré subjekty v špecifickom prípade. Registračnú povinnosť nemajú od 1. 1. 2023 tie subjekty, ktoré prekročili obrat 49 790 eur na registráciu výlučne z oslobodených plnení podľa zákona o DPH, musí však byť dodržaná podmienka výlučnosti.