Neprítomnosť zamestnanca z dôvodu vyšetrenia alebo diagnostiky jeho dieťaťa - Švec, Marek
Podľa aktuálnej slovenskej právnej úpravy, ktorá určuje aj podmienky dôležitých osobných prekážok v práci, je zamestnávateľ povinný ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca z dôvodu sprevádzania jeho dieťaťa do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie. Vedecký príspevok sa zaoberá situáciami, kedy je potrebné, aby zamestnanec sprevádzal dieťa na ďalšie rôzne diagnostické vyšetrenia, ktoré sa nerealizujú v zdravotníckych zariadeniach. Tieto povinnosti mu ukladajú osobitné právne predpisy a musí ich plniť ako zákonný zástupca maloletých osôb v rámci povinnej školskej dochádzky alebo predprimárneho vzdelávania vo vzťahu k zariadeniam pôsobiacim podľa predpisov v oblasti školstva. Ospravedlnenie absencie zamestnanca v právnej úprave Zákonníka práce alebo v inom predpise z oblasti školstva však absentuje. Keďže tieto prípady nemožno explicitne podradiť pod žiadnu zákonnú úpravu osobných prekážok v práci na strane zamestnanca, v aplikačnej praxi vzniká spor medzi zamestnancom a zamestnávateľom o ospravedlnenie neprítomnosti zamestnanca v práci. A to aj na základe nesprávne poskytovaných informácií zo strany školských zariadení, ktoré zákonných zástupcov inštruujú, že uvedenú neprítomnosť im musí zamestnávateľ ospravedlniť, keďže ich dieťa podstupuje určité vyšetrenia.