Preukazovanie IČ DPH obchodného partnera - Cígerová, Nadežda
Preukazovanie IČ DPH dodávateľa, ale i odberateľa má v zákone o dani z pridanej hodnoty kľúčovú úlohu, avšak existujú situácie, kedy toto identifikačné číslo absentuje. Požiadavky zákona o DPH sú postavené tak, že v určitých situáciách vyžadujú len inštitút tzv. „zdaniteľnej osoby“, inokedy je dôraz kladený aj na registráciu, t. j. určité paragrafy zákona sa odvolávajú na „osobu identifikovanú k DPH“. Ak zákon o DPH hovorí o „zahraničnej osobe“, je nutné uvedené chápať tak, že ide o zahraničnú firmu, resp. podnikateľa, pričom nie je vyslovene potrebné, aby táto osoba vykonávajúca ekonomickú činnosť mala aj platné IČ DPH. Pri nadobudnutí tovaru z Európskej únie z pohľadu odberateľa, resp. pri dodaní tovaru do EÚ z pohľadu dodávateľa je IČ DPH obchodného partnera dôležitým atribútom.