Export of the Iranian Islamic Revolution in the Context of the Yemeni Crisis - Dančo, Ján, 1996-
Súčasná iránska zahraničnopolitická orientácia je ovplyvnená náboženskými princípmi, ktoré priniesla do iránskej spoločnosti Veľká islamská revolúcia v roku 1979. Ideológia je založená na princípoch jej exportu za hranice Iránu. Tento koncept sa pokúša implementovať použitie rôznych nástrojov od mäkkej sily až po priamu vojenskú podporu rebelantských skupín v regióne. Podľa výsledkov práce je možné, že Irán bude dlhodobo zasahovať do Jemenu, ktorý je odvtedy v ozbrojenom konflikte a na pokraji humanitárnej krízy 2014. Zároveň túto iránsku podporu hnutia Houthi možno pochopiť, ako príklad exportu iránskej islamskej revolúcie, slúžiacej na ustanovenie vedúceho postavenia Iránu v moslimskom svete.