Continental Shelves in the Arctic - Current Status of the Submissions to the Commission of the Limits of the Continental Shelf - Harakaľová, Dorota, 1989-
Aktuálny stav žiadostí arktických štátov o predĺženie platnosti kontinentálneho šelfu nad hranicou 200 NM a odporúčania Komisie o hraniciach kontinentálneho šelfu, ktoré boli vydané arktickým štátom. Právny pojem kontinentálny šelf poskytuje pobrežným štátom výlučnosť vo využívaní zdrojov shelfu, ktorá výrazne rozširuje ekonomický potenciál krajiny, vzhľadom na odhadované zásoby ropy a plynu v Arktíde. Hranice medzi prekrývajúcimi sa nárokmi na predĺženie shelfu budú musieť byť vyjednané medzi štátmi, alebo vyriešené nejakými inými pokojnými prostriedkami riešenia medzinárodných sporov. Už súčasná situácia v Arktíde ukazuje prekrývajúce sa nároky Ruskej federácie, Kanady a Dánska.