Intercultural Communication in Practice: Overcoming Challenges and Building a Third Culture - Kozár, Patrik, 1993-
Kultúra je jedným z kľúčových faktorov toho, ako ľudia vnímajú a interpretujú svoje prostredie. Všetky hodnoty, normy, významy a symboly v spoločnosti sú vyjadrené prostredníctvom kultúry. Kultúra zostáva jadrom medziľudskej komunikácie. Žijeme v kultúrne rozmanitom svete, kde sa ľudia denne stretávajú s ľuďmi iných kultúr, národností, náboženstiev a presvedčení. Z tohto dôvodu je mimoriadne dôležité porozumieť medzikultúrnej komunikácii a rozdielom, ktoré z nej vyplývajú. V tejto súvislosti je celkom možné, že jednotlivci sa stretávajú s problémami v medziľudskej komunikácii, pretože si neuvedomujú osobitosti inej kultúry, než je ich vlastná. Preto v tomto príspevku diskutujeme o interkultúrnej komunikácii v praxi a na základe výskumu literatúry uvádzame koncept tzv. tretej kultúry. Hlavným cieľom článku je predstaviť koncept a prispieť tak k diskusii o teoretických prístupoch k štúdiu interkultúrnej komunikácie na slovenských univerzitách.