Slovak Republic's ODA Allocation To Fragile and Conflict-Affected Countries: The Case of Sudan - Kromková, Júlia, 1998-
Záväzok Slovenskej republiky k ODA a jej alokácia nestabilným a konfliktom postihnutým krajinám vzbudila v posledných rokoch značnú pozornosť. Tento článok má za cieľ preskúmať, či Slovenská republika zmenila výšku bilaterálnej pomoci poskytovanej Sudánu v súvislosti s vypuknutím obnoveného konfliktu v krajine koncom roka 2018 a porovnať úroveň pomoci v danom období s krajinami v r. región - Južný Sudán a Keňa. Článok popisuje pomocné iniciatívy Slovenska počas posledného krízového obdobia v Sudáne. Tento dokument má 4 časti. Prvá časť predstavuje prehľad literatúry o prideľovaní pomoci štátom postihnutým konfliktom a druhá časť je venovaná rozvojovej spolupráci Slovenskej republiky. Tretia časť zdôrazňuje význam oficiálnej rozvojovej pomoci v nestabilných a konfliktom zasiahnutých štátoch. Štvrtá časť predstavuje prípadovú štúdiu slovenskej bilaterálnej ODA Sudánu od poslednej krízy na prelome rokov 2018-2019. V článku konštatujeme, že bilaterálna oficiálna rozvojová pomoc Slovenska Sudánu v poslednom krízovom období nedosahovala úroveň (porovnateľných) krajín v regióne. Načrtneme tiež, ako môže Slovensko zvýšiť svoju angažovanosť a zabezpečiť efektívnosť poskytovanej podpory.