Mechanizmy podporujúce využívanie OZE - Antošová, Mária, 1965-
Členské štáty EÚ kladú väčší dôraz na využívanie OZE. Ambicióznym cieľom EÚ do roku 2010 bolo dosiahnuť 12 % podiel OZE na celkovej spotrebe energie. Preto vzniklo množstvo inštitucionálnych a finančných nástrojov a schém na podporu využívania OZE a budú dôležitou súčasťou štruktúry energetických zdrojov. Jednou zo základných priorít energetickej politiky na Slovensku je zvyšovanie podielu OZE na výrobu tepla a elektriny s cieľom vytvárať adekvátne doplnkové zdroje potrebné na pokrytie domáceho dopytu. Predložený príspevok je orientovaný na rôzne mechanizmy, ktoré sa využívajú na podporu obnoviteľných zdrojov energie. To znamená štátna regulácia v tejto oblasti všeobecne a základné typy štátnej donorovej politiky v rámci Európskej únie a ich dôsledky na trh s obnoviteľnými zdrojmi energie.