Trade Intensity Approach to Study Bilateral Trade Flows between Slovak Republic and Africa - Kunychka, Mykhaylo, 1990-
Príspevok hodnotí vývoj vzájomných obchodných vzťahov medzi Slovenskom a Afrikou. Skúmali sme exportné a importné toky počas obdobia 1995-2021 pomocou údajov o obchodných tokoch pre Slovensko a 54 afrických ekonomík. Na dosiahnutie účelu príspevku používame štandardné metódy indukcie a dedukcie, abstrakcie a konkretizácie, analýzy a syntézy. Na hodnotenie intenzity vzájomných obchodných vzťahov používame index obchodnej náročnosti vývozu a dovozu. Výsledky ukazujú, že skúmané ekonomiky zaznamenávajú pozitívny vývoj v obchodných vzťahoch. Podľa indexov obchodnej intenzity je Slovensko pre Afriku menej významným obchodným partnerom ako ostatní obchodní partneri.