The Concept of Bridge in the Foreign Policy of Hungarian Prime Minister Viktor Orbán - Kurucz, Milan, 1954-
V priebehu posledných desiatich rokov v súlade s cieľmi stratégie Otváranie sa na východ realizovalo Maďarsko konkrétne zahraničnoobchodné a zahraničnopolitické kroky, ktoré možno charakterizovať ako lavírovanie medzi rôznymi mocenskými centrami v záujme nielen maximalizácie obchodných výhod. , ale aj posilnenie vnútropolitickej pozície FIDESZ-u a záujmových skupín, ktoré zastupuje. Táto politika a jej ideologické opodstatnenie sa však snaží stavať na koncepcii Uhorska ako mosta medzi Západom a Východom, vychádzajúcej z geopolitickej polohy Maďarska, a zároveň jej cieľom je formovať a posilňovať jeho osobitnú zahraničnopolitickú identity. Cieľom príspevku je analyzovať rôzne historické, štrukturálne a normatívne aspekty interpretácie postavenia Maďarska vo svetovej ekonomike a politike počas studenej vojny a po jej skončení, ako aj v druhej dekáde 21. a najmä po ruskej invázii na Ukrajinu.