Sídelná homogamia snúbencov na Slovensku v rokoch 1992 – 2021 - Džambazovič, Roman
Cieľom štúdie je opísať a identifikovať trendy vo vzorcoch manželského výberového správania z hľadiska geografických charakteristík sobášiacich sa snúbencov na Slovensku od začiatku 90. rokov minulého storočia po súčasnosť. Východiskom pre analýzu sú vybrané charakteristiky miesta bydliska osôb vstupujúcich do manželstva na Slovensku z údajov Štatistického úradu SR. Základom predmetnej demografickej štatistiky na Slovensku je analýza trvalého bydliska muža a ženy vstupujúcich do manželského zväzku, vďaka čomu sa môže okrem obce (resp. okresu a kraja miesta bydliska) sledovať uzatváranie manželstiev aj optikou veľkostných skupín obcí či v spojitosti s dichotómiou mestské a vidiecke obce. Sobáše s cudzími štátnymi príslušníkmi ako novší fenomén. Súvislosti otvorenosti, resp. uzavretosti sobášneho trhu a spoločnosti na Slovensku.