Influence of European Union Policy to Corporate Social Responsibility - Antošová, Mária, 1965-
Spoločenská zodpovednosť podniku (SZP) predstavuje nástroj pre Európsku úniu, ktorá má záujem presadiť koncepciu spoločnej zodpovednosti za stav a fungovanie celej spoločnosti vo všetkých členských krajinách. Podľa koncepcie, firmy neorientujú svoj záujem len na svoje ekonomické ciele, ale rozširujú ho o ciele, ktoré sa týkajú environmentálnych a sociálnych aspektov. SZP sa stala rozhodujúcim nástrojom v oblasti podnikania, ako aj verejnej politiky v krajinách EÚ, ktoré ju podporujú v rámci strategických dokumentov. Koncom 20. storočia v EÚ vzniklo niekoľko dôležitých iniciatív s cieľom podporiť rozšírenie SZP ako prirodzený obchodný štandard. Príspevok skúma vplyv politiky EÚ na podporu SZP, ktoré sú záväzné aj pre Slovensko, s cieľom prispieť k trvalo udržateľnému rozvoju celej spoločnosti.