Slovenští vysokoškolští studenti v Brně - Myšák, Ondřej
Cieľom článku je kvantifikovať počet slovenských študentov na vysokých školách v Brne a charakterizovať ich motívy pre výber štúdia v Českej republike. Článok sa zaoberá kvantitatívnou analýzou slovenských študentov v ČR na základe verejne dostupných údajov Ministerstva školstva ČR, s následným zameraním na mesto Brno ako najčastejšiu destináciu slovenských študentov. Na základe neverejných údajov poskytnutých všetkými verejnými vysokými školami v Brne sú analyzované ich počty a miesta pôvodu a definované najčastejšie študijné programy, na ktoré sa slovenskí študenti zameriavajú. Na základe údajov z dotazníkového prieskumu sú skúmané hlavné motívy výberu štúdia v ČR, ako aj väzby slovenských študentov na domovskú krajinu. Základným postulátom je, že existuje silný vzťah medzi vzdialenosťou miesta pobytu študentov a ich celkovým počtom, ako aj to, že veľkú úlohu zohrávajú definované „push“ a „pull“ faktory.