Možnosti využívania elektronického trhoviska (EKS) - praktické aspekty - Michalica, Jakub
V príspevku sa autori venujú problematike možnosti využívania elektronického trhoviska (elektronického kontraktačného systému - EKS) v prípadoch, keď legislatívna úprava v zákone č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. a úprava v rámci obchodných podmienok EKS umožňuje verejným obstarávateľom zadanie zákazky cez systém EKS, a to najmä z hľadiska splnenia podmienky na bežnú dostupnosť tovarov alebo služieb obstarávaných cez systém EKS, ale aj z hľadiska možnosti požadovania preukázania splnenia podmienok účasti uchádzačov. Cieľom príspevku je priblížiť verejným obstarávateľom (a sekundárne aj dodávateľom) prípady, kedy môžu EKS využívať, a naopak, kedy by mali zákazku zadať štandardným postupom, a teda prostredníctvom na to určených ďalších elektronických platforiem (napr. IS EPVO), a to v nadväznosti na rozhodovaciu a metodickú činnosť Úradu pre verejné obstarávanie.