Rozšírenie okruhu povinných osôb v oblasti práva na informácie po legislatívnych zmenách v roku 2022 - Ivančík, Ján
Právo na informácie patrí medzi jednu z najzákladnejších foriem uplatňovania možnosti kontroly verejnej moci zo strany občanov. Jeho úprava je obsiahnutá v zákone č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám. Už takmer desať rokov odborná verejnosť žiadala o viaceré úpravy tohto zákona. V roku 2022 bol predmetný predpis napokon novelizovaný, a to hneď niekoľkokrát. Jednou z najvýznamnejších úprav je nová regulácia okruhu povinných osôb, čím došlo k realizácii dlho očakávanej zmeny. Autor sa zameriava na zhodnotenie nového legislatívneho nastavenia, pričom osobitnú pozornosť venuje najmä vymedzeniam, ktoré považuje za terminologicky vágne. Následne nastoľuje interpretačné otázky, ku ktorým predkladá návrhy viacerých výkladových riešení.