Ciele dokazovania v kybernetickej bezpečnosti - Makatura, Ivan
Dokazovanie je poznávacia činnosť, ktorou príslušná autorita zisťuje objektívny stav skutočnosti. Získané informácie o skutkovom stave následne môžu slúžiť ako podklad pre ďalšie rozhodovanie štatutárneho zástupcu organizácie, orgánu verejnej moci, prípadne orgánu činného v trestnom konaní, alebo súdu. Získané informácie o skutkovom stave tak treba vnímať, ako základný predpoklad následného spravodlivého rozhodovania konkrétneho subjektu. Vo všeobecnosti platí, že ako dôkaz, môže poslúžiť akákoľvek informácia, ktorá napomôže objasneniu veci, objasneniu objektívneho stavu reality. Informácie vyplývajú z analýzy pôvodných údajov a pri vhodnej interpretácii môžu viesť ku poznaniu. Dôkazné prostriedky v kybernetickom priestore majú špecifický charakter. Ambíciou článku je analýza odlišných a zhodných charakteristík dokazovania s dôrazom na znaleckú činnosť a audit kybernetickej bezpečnosti.