How Nearshoring Reshapes Global Deindustrialization - Lábaj, Martin, 1982-
Hoci posledné desaťročia boli poznačené vnútroštátnou deindustrializáciou, na globálnej úrovni sa to nepozorovalo, keďže pracovné miesta sa presúvali z menších, vysoko produktívnych krajín do veľkých, menej produktívnych krajín. Poskytujeme nové empirické dôkazy o tom, že tento trend sa v polovici 10. rokov 21. storočia obrátil. Zostavili sme ročné údaje o zamestnanosti pre 64 odvetví v 45 ekonomikách za roky 2010 - 2020, ktoré sú kompatibilné s multiregionálnymi vstupno-výstupnými tabuľkami poskytnutými Eurostatom v databáze FIGARO 2022. Dáta ukazujú, že globálna zamestnanosť vytvorená vertikálne integrovanými výrobnými činnosťami začala klesať. Regionalizácia globálnych hodnotových reťazcov bola identifikovaná ako hlavná hnacia sila, ktorá obrátila tento trend, keďže úroveň offshoringu z väčšiny regiónov klesla.