Integrated Management of the Environment-Safety Risks in the Thermal Power Station - Majerník, Milan, 1952-
Návrhy vychádzajú z rozboru súčasného stavu a metodík riadenia podnikových rizík s dôrazom na riadenie podľa medzinárodne uznávaných noriem ISO 3100X a ich revízie, ako aj požiadaviek revidovaných noriem ISO pre manažérstvo kvality, životného prostredia, bezpečnosti, atď. súvisiace s riadením rizík. Demingov cyklus (Plan-Do- Check-Act) neustáleho zlepšovania je metodickým nástrojom na budovanie systému manažérstva, či už čiastočného alebo integrovaného, čo výrazne uľahčuje proces integrácie. Významnou podporou pre integráciu manažérskych systémov je jednotná prvková štruktúra najnovších revízií noriem ISO podľa prílohy SL pre kvalitu ISO 9001, životné prostredie, ISO 14001, BOZP ISO 45001, informačnú bezpečnosť ISO 27001, ale aj iné. Pri zavádzaní manažérskych systémov podľa týchto noriem sa odporúča využívať najnovšiu normu ISO 31000: 2019 Risk Management – Usmernenie v súvislosti s riadením jednotlivých rizík. Hoci táto norma nemá 10-kapitolovú štruktúru podľa prílohy SL, ako aj iných noriem, je plne integrovaná do systému. Má 6 kapitol a kapitoly 4. Princípy, 5. Systém, 6. Proces obsahuje odporúčania, ktoré je možné integrovať s požiadavkami kapitol noriem ISO pre environmentálne manažérstvo, kvalitu, bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, BOZP, informačná bezpečnosť. Identifikácia a hodnotenie aspektov vplyvov a rizík je vstupom do systémov riadenia budov organizácie podľa medzinárodne uznávaných noriem, či už pre čiastkové aspekty alebo integrovaný systém. Najdôležitejšie aspekty vplyvov a rizík, či už technické, ekonomické, environmentálne, bezpečnostné, informačné a iné, sa premietajú do systému manažérstva v politikách a cieľoch. V tejto súvislosti je užitočné vypracovať Register aspektov, dopadov a rizík pre organizačné procesy a ak ide o integrovaný systém riadenia, je potrebný integrovaný register. V rámci nášho výskumu bol navrhnutý všeobecne použiteľný návod na prípravu presnejšieho integrovaného registra ako základ pre vybudovanie integrovaného systému manažérstva. Registračný formulár obsahuje 10 stĺpcov s ich špecifikáciou a kvantifikáciou a bol aplikovaný v podmienkach prevádzky TE Vojany pri zavádzaní systému manažérstva kvality a environmentálneho manažérstva podľa príslušných medzinárodných noriem. V závere príspevku predložené riešenie špecifikuje možné prínosy implementácie integrovaného manažérskeho systému postaveného podľa medzinárodne uznávaných noriem ISO.