Modelling the System of Integrated Energy-Environmental Business Management Using International Standards - Majerník, Milan, 1952-
Podnikateľskú prax v globalizovanom prostredí dnes charakterizuje najmä energetická kríza a environmentálne-bezpečnostné aspekty, dopady a riziká udržateľnosti jej výroby v kontexte ďalšieho sociálno-ekonomického rozvoja. Organizácie v tomto kontexte hľadajú efektívnejšie a udržateľnejšie spôsoby riadenia a ekologického rastu svojich aktivít, procesov a výroby ako takej. Náš doterajší výskum poukazuje na silné prepojenie v optimalizácii energetických a environmentálnych aspektov podnikovej výroby, a to ako z pohľadu ich intervenčných väzieb, tak aj nevyhnutnosti štandardného systému riadenia. V rámci nášho výskumu boli identifikované a hlbšie analyzované štandardizované celosvetovo uznávané koncepty, smernice a modely pre riadenie výroby energie, najmä ISO50001, ISO50006, ISO50015 a pre environmentálny manažment ISO14001. EMASIII, ISO14045, ISO14051, z pohľadu možnosti ich zlúčenia a následnej certifikácie IMS, vybudované v organizácii podľa inovatívneho modelu. Bola navrhnutá HLS štruktúra kľúčových prvkov IMS doplnená o štandardy na podporu procesu systému využívaním indikátorov energetického a environmentálneho manažmentu a ich prepojením na indikátory udržateľnej výroby a jej zeleného rastu.