Hodnotenie kvality renovačných vrstiev v tribologických podmienkach - Brezinová, Janette
Formy, určené na vysokotlakové liatie hliníka, sú pri svojej prevádzke vystavené veľmi intenzívnemu tepelnému, mechanickému, ale aj chemickému namáhaniu. Toto namáhanie vedie k synergickému efektu kombinácie vysokoteplotných koróznych procesov v roztavených kovoch v reálnych podmienkach, spojených s mechanickým opotrebovaním. Vysokoteplotná korózia v prostredí tekutých kovov vzniká v zlievarenskom priemysle pri odlievaní roztaveného kovu najčastejšie do oceľových foriem. Opravy opotrebovaných častí foriem zváraním, ktoré je možné vykonávať aj po ich nenávratnej povrchovej degradácii, sú veľmi efektívnou, cenovo výhodnou a ekologicky prijateľnou formou ich údržby, pričom chemickými a fyzikálnymi vlastnosťami sú zvárané vrstvy, ak presahujú vlastnosti pôvodného materiálu.