What Distinguishes Slovak Populism From the Western European Variants? Slovakia in Comparison With Austria - Antal, Hana
Štúdia skúma osobitosti populizmu na Slovensku, ktoré ho odlišujú od populizmu v krajinách západnej Európy. Aby sa ukázali rozdiely, slovenskí populisti sú porovnávaní s rakúskymi populistami na príkladoch z politických diskurzov o utečeneckej kríze a o privádzaní menšín. Podobnosti a rozdiely sú rozpracované pohľadom na tri hlavné charakteristiky populizmu: flexibilitu a variabilitu obsahu populizmu, politickú relevantnosť, postupnosť a nebinaritu. Porovnávacia perspektíva ukazuje, že tieto univerzálne črty populizmu sú na Slovensku obzvlášť výrazné. Hoci Slovensko a Rakúsko majú veľmi odlišné skúsenosti s politicky úspešnými populistami, populizmus v týchto dvoch krajinách nie je rovnaký. Porovnanie približuje rozdiely medzi postsocialistickou politickou krajinou na jednej strane a západnou krajinou na strane druhej, ktoré sa odrážajú v rozdielnych prejavoch populizmu na Slovensku a v Rakúsku.