Examining the Impact of Financial Openness on Domestic Interest Rate in Nigeria - Nzeh, Innocent Chile
Vzhľadom na citlivú úlohu, ktorú zohráva domáca úroková miera v ekonomike, sú štúdie o jej determinantoch prvoradé. Táto štúdia preto použila rámec autoregresívneho distribuovaného oneskorenia (ARDL) na preskúmanie vplyvu finančnej otvorenosti na domácu úrokovú mieru v Nigérii v období rokov 1980–2020. Štúdia zahŕňala tri de facto opatrenia finančnej otvorenosti, konkrétne: prílev priamych zahraničných investícií (PZI), odlev PZI a portfóliové investície, ako aj jedno opatrenie finančnej otvorenosti de jure, konkrétne: kapitál otvorenosť účtu. Krátkodobé výsledky ukázali, že zatiaľ čo prílev PZI mal negatívny, ale nevýznamný vplyv na domácu úrokovú mieru, vplyv odlevu PZI bol pozitívny a významný. Krátkodobé výsledky tiež naznačili, že zatiaľ čo zahraničné portfóliové investície mali pozitívny, ale nevýznamný vplyv na domácu úrokovú mieru, vplyv otvorenosti kapitálového účtu bol pozitívny a významný. Z dlhodobého hľadiska štúdia odhalila, že prílev PZI mal negatívny, ale nevýznamný vplyv na domácu úrokovú mieru. V inom smere, zatiaľ čo sa zistilo, že odlev PZI má pozitívny vplyv na domácu úrokovú mieru, vplyv otvorenosti kapitálového účtu bol tiež pozitívny. Štúdia preto dospela k záveru, že domáca úroková miera v Nigérii bola pozitívne ovplyvnená odlevom PZI a otvorenosťou kapitálového účtu v dvoch časových horizontoch, čo má vplyv na nastavenie menovej politiky. Na základe týchto zistení štúdia odporúča, aby okrem tradičných politík používaných pri kontrole domácej úrokovej miery, menové orgány v Nigérii regulovali aj odliv kapitálu v snahe nasmerovať úrokovú sadzbu požadovaným smerom.