Behavioral Finance and How Its Behavioral Biases Affect German Investors - Schulz, Bastian
Rastúca disciplína behaviorálnych financií identifikovala niekoľko predsudkov, ktoré výrazne ovplyvňujú konanie jednotlivých investorov. Cieľom tohto príspevku je zhodnotiť vplyv behaviorálnych predsudkov na investičné rozhodovanie medzi nemeckými investormi. Vytvorí sa dotazník a zozbierajú sa výsledky prieskumu od 342 investorov. V tejto štúdii boli skúmané tri behaviorálne predsudky, a to nadmerná sebadôvera, stádovitosť a ukotvenie. Okrem toho sa zistilo, či rod ovplyvňuje tieto predsudky medzi nemeckými investormi. Zistenia naznačujú, že mužskí nemeckí investori sú náchylnejší na nadmernú sebadôveru a zaujatosť ukotvenia ako ženské nemecké investorky. Ženy sa však častejšie ako muži stanú obeťami predsudkov týkajúcich sa stáda. Celkové zistenia ukazujú, že individuálni investori sú náchylní na psychologické chyby