China's Belt and Road Initiative and Its Impact on the European Union - Kittová, Zuzana, 1975-
EÚ predstavuje kľúčové centrum Iniciatívy pásu a cesty (BRI), ktorá má strategický význam pre úspech tohto projektu. Vzhľadom na rozdielne názory členských štátov EÚ na spoluprácu s Čínou však EÚ chýba spoločná stratégia pre BRI. Podobne aj vplyv BRI na členov EÚ sa líši v závislosti od prístupu krajiny k iniciatíve. V tejto kapitole sa vo forme prípadových štúdií vybraných krajín EÚ zaoberáme vplyvom BRI na EÚ. Pre každú krajinu sú zvýraznené postoje k BRI na vládnej aj podnikovej úrovni. Hodnotí sa vývoj bilaterálneho zahraničného obchodu s Čínou za posledné desaťročie a sú spomenuté najvýznamnejšie projekty, ktoré sú považované za súčasť BRI. Kapitola je doplnená o kvantitatívnu analýzu založenú na výpočte Trade Intensity Index, ktorá sa používa na hodnotenie vplyvu BRI na obchod s tovarom.