Analysis of Financial Indicators of Small and Medium - Sized Enterpises in the Slovak Republic Under the Conditions of External Disruptions - Belanová, Katarína, 1978-
Začiatkom roku 2020 bol svet paralyzovaný pandémiou Covid-19. V roku 2021 sme boli svedkami rastu makroekonomických premenných, ktorý bol prerušený narušením dodávateľsko-odberateľských vzťahov, vojnou na Ukrajine a vysokou infláciou. Ako článok odhaľuje, vonkajšie poruchy sa premietli do hodnôt finančných ukazovateľov malých a stredných podnikov v SR. V tomto smere sme použili pridanú hodnotu ako jeden z najdôležitejších kvantitatívnych ukazovateľov, prostredníctvom ktorého sa hodnotí efektívnosť malých a stredných podnikov. Podľa našich zistení pandémia Covid-19 spôsobila jeho pokles v roku 2020, po ktorom nasledoval nárast v roku 2021. Vzhľadom na vysokú infláciu sa darilo malým a stredným podnikom prekonať vysokú mieru inflácie v roku 2022 prenesením rastúcich nákladov do predaja.