Reverse Knowledge Transfer – Case of Business Service Center in Slovakia - Ferenčíková, Soňa, 1960-
Mnoho nadnárodných organizácií na celom svete začlenilo centrá zdieľaných služieb do svojich firemných stratégií a aktivít. Tieto centrá poskytujú svojej materskej spoločnosti množstvo výhod, medzi ktoré patrí úspora nákladov, lacná a kvalifikovaná pracovná sila, ako aj výhodná geografická poloha a časové pásmo. Reverznému transferu znalostí z centra zdieľaných služieb do materskej korporácie sa zatiaľ nevenuje dostatočná pozornosť. Účelom tohto článku je preto na príklade konkrétnej organizácie preskúmať spoluprácu a spätný prenos znalostí medzi centrom zdieľaných služieb a materskou spoločnosťou. Autori využívajú metódu prípadovej štúdie analyzujúcej spoločnosť Adient, ktorá sa v roku 2007 rozhodla založiť svoje centrum na Slovensku, aby mohla ťažiť z výhod, ktoré ponúka región strednej a východnej Európy a samotné Slovensko.