The Value of Reverse Knowledge Transfer: Case of Austrian Bank in Slovakia - Ferenčíková, Soňa, 1960-
Tento výskum sa zameriava na spätný transfer znalostí zo strednej Európy do západnej Európy analýzou prínosu konkrétnej slovenskej dcérskej spoločnosti k poznatkom nadnárodných spoločností. Skúma prvú digitálnu banku vytvorenú na Slovensku, jej pôvod, očakávania, výsledky a odbornosť prenášanú z dcérskej spoločnosti do rakúskej centrály. Príspevok analyzuje situáciu Raiffeisen Bank International so sídlom vo Viedni a jej digitálnej dcérskej spoločnosti ZUNO založenej na Slovensku v roku 2010. Identifikuje poznatky prenesené na materskú spoločnosť v digitálnom bankovníctve, marketingu, prevádzke, HR a strategickom manažmente. Autori skúmajú aj integráciu dcérskej spoločnosti v rámci nadnárodnej spoločnosti, zosúladenie jej štruktúry a procesov s materskou spoločnosťou a konštatujú, že nová generácia znalostí bola obzvlášť cenná v digitálnom bankovníctve, pri práci s novými segmentmi klientov, pri zavádzaní nových foriem marketingu, práci s novými technológiami. Vytváranie nových štruktúr a ich prenos na iné zahraničné trhy.