The Quality Determining the General Value of Businesses Through Discounted Cash Flow Method - Kudlová, Zuzana, 1986-
Príspevok má za cieľ odhadnúť kvalitu stanovenia všeobecnej hodnoty vybraného podniku a určiť najvhodnejší model metódou diskontovaných peňažných tokov. Všeobecná hodnota podniku je znaleckým odhadom najpravdepodobnejšej ceny hodnoteného majetku v deň ocenenia v danom mieste a čase. Kvalita stanovenia všeobecnej hodnoty podniku v podstate súvisí s hodnotením skutočného stavu v podniku, ktorý zahŕňa získavanie a používanie finančných prostriedkov, plynulosť finančných tokov, investovanie do iných činností, schopnosť splácať cudzie zdroje, plánovanie a aktuálny stav podniku. V príspevku sme sa zamerali na kvalitu stanovenia všeobecnej hodnoty podniku s dôrazom na výnosový potenciál. Ocenenie majetku vybranej spoločnosti sme realizovali v dvojfázovom procese, ktorý pozostával z výpočtu voľných peňažných tokov, priemerných vážených nákladov kapitálu a výpočtu hodnoty spoločnosti na základe parametrického a Gordonovho vzorca . Pri určovaní všeobecnej hodnoty podniku je nevyhnutné zvážiť aj to, či finančné výsledky podniku závisia od ekonomických odchýlok a je potrebné sledovať kapitálový trh, vývoj úrokových sadzieb z úverov poskytovaných bankami, resp. vývoj úrokových sadzieb štátnych dlhopisov.