Application of Penrose’s Law in Slovakia - Kurinec, Lukáš
V roku 1939 Lionel Sharples Penrose navrhol hypotézu, že počet väzňov a počet psychiatrických liečební majú inverzný vzťah. Cieľom tejto práce je pozrieť sa na aplikáciu Penrosovej hypotézy na Slovensku. Viaceré štúdie zistili, že pokles počtu lôžok psychiatrických liečební nastal súčasne s nárastom počtu väzňov. Pomocou Pearsonovho korelačného koeficientu a lineárneho regresného modelu sme preukázali platnosť Penrosovej hypotézy nepriameho vzťahu. Najlepšia dostupnosť siete psychiatrických lôžok je na východe a juhu Slovenska. Ukazuje sa, že zvyšovanie počtu psychiatrických lôžok môže mať na Slovensku svoje opodstatnenie.