Politická lingvistika v pohybe - Štefančík, Radoslav, 1976-
Cieľom tohto príspevku je vysvetliť, čo je objektom výskumu politickej lingvistiky z pohľadu zástupcu vedy o politike. Autor predstavuje vývoj výskumu politickej lingvistiky od prieskumov politickej komunikácie v nedemokratických režimoch cez pandémiu COVID-19 až po vojnu na Ukrajine a jazyk radikálneho populizmu. Článok vysvetľuje, že možnosti politickej lingvistiky sú široké, pretože táto vedecká disciplína reflektuje aktuálne politické udalosti a podľa toho môže upravovať objekt svojho záujmu. Objekt politickej lingvistiky je dnes formovaný takými udalosťami, ako je pandémia COVID-19, vojna na Ukrajine, ale aj inflácia a energetická kríza. Tieto procesy majú vplyv na rast popularity radikálnych populistických strán.