The COVID-19 Pandemic and Its Influence on Coworking Spaces in Slovakia: West–East Division - Belvončíková, Eva, 1975-
Prevádzku coworkingových priestorov na celom svete výrazne ovplyvnila pandémia COVID-19, vrátane Slovenska. Coworkingové priestory hlavného mesta lokalizované v nemetropolitnej východnej časti potvrdili pokles prítomnosti spolupracovníkov, čo ovplyvnilo aj finančnú stránku stability a odolnosti coworkingových priestorov. Aj keď existovalo niekoľko možností národných a miestnych grantov od verejných orgánov, táto podpora nebola široko využívaná a žiadna prevádzka sa nerozhodla kontaktovať vlastníkov priestorov s cieľom získať odklad nájomného a/alebo zľavy na nájomnom. Aj komunitný duch v coworkingových priestoroch pretransformovaný na komunitné akcie poklesol vďaka prispôsobeniu vládnych opatrení, spolupráca mimo jednotlivých priestorov sa posilnila a viedla k vytvoreniu formalizovaného coworkingového združenia na Slovensku. Napriek zložitej situácii, ktorej musia prevádzky čeliť, si mnohé z nich uvedomili potrebu adaptácie a investovali do ICT zariadení, či do zmeny už aj tak nedostatočných marketingových stratégií. Začalo fungovať niekoľko nových coworkingových priestorov. Všetky tieto aspekty poukazujú na to, že flexibilné pracovné usporiadanie coworkingových priestorov by mohlo pomôcť pri riešení globálnej ekonomickej krízy.