Ekonomické dôsledky rusko-ukrajinskej vojny - Frívaldský, Marián, 1992-
Ukrajinskú krízu možno chápať ako jednu z najkontroverznejšie udalosti v dnešnej globálnej politike. Pretrvávajúci konflikt zasiahol a ovplyvňovať zahraničnú a bezpečnostnú politiku Európy, ako aj zvyšku sveta. Po začatí rusko-ukrajinského konfliktu nastal nárast cien potravín a komodít v Európe. Z historického hľadiska Ukrajina bola od tej doby rozpoltená medzi Východom a Západom sa stal samostatným od Sovietskeho zväzu v roku 1991. Medzinárodný menový fond varoval Rusko pred vojnou s Ukrajinu a následné uvalené sankcie voči krajine prezidenta Vladimíra Putina bude mať „ťažkú situáciu a dopad“ na globálnu ekonomiku. Po nazhromaždení veľkého množstva vojenskej techniky a vojska na hranici od konca roku 2021, Rusko spustilo 24. februára rozsiahlu inváziu na Ukrajinu 2022, ktorá prebieha do teraz. Cenové šoky majú vplyv na celom svete, najmä na chudobné domácnosti, pre ktoré potraviny a pohonné hmoty tvoria vyšší podiel výdavkov. Cena potravín a komodít, tak isto pohonné hmoty na začiatku vojny stúpli ale po čase sa ustálili ale stále sú na vyššej úrovni ako pred vojnou. Tak isto vykurovanie v zimnom období sa zvýšilo tým, že sa dvihla cena plynu . Ruskí najbohatší, ktorí patria medzi 500 najbohatších ľudí sveta, majú v tomto roku stratil celkovo 83 miliárd dolárov. Výsledkom bola vojna ekonomická strata, ktorá má obrovský dopad na svet hospodárstva.