Analýza pozície českých cukrovarov - Moravčíková, Elena, 1967-
Podniky priemyslu boli v ostatných rokoch zasiahnuté dôsledkami koronakrízy, ale i rastúcej ceny energií a s tým súvisiaceho zvyšovania cien výrobných činiteľov. Cukrovarnícke podniky sa museli vyrovnať aj s dôsledkami ukončenia produkčných kvót na cukor od septembra 2017 a situáciou na ruskom trhu s cukrom. Tento príspevok sa venuje analýze dvom metódach hodnotenia pozície podniku na trhu na základe vybraných ukazovateľov výkonnosti, jeho cieľom je ukázať pozície podnikov a možné príčiny ich odchýlok pri použití dvoch metód. Hodnoty výkonnosti cukrovarov klesli už v roku 2018 a postupne sa pomaly konsolidujú. Cukrovary po prekonaní týchto prekážok majú šancu zabezpečiť si dlhodobú finančnú stabilitu za účelom upevnenia svojich pozícií.