Proměny romské populace ve sčítáních lidu, domů a bytů mezi lety 2001, 2011 a 2021 - Katrňák, Tomáš
Premeny rómskej populácie v Českej republike. Analýza dát zo sčítania ľudu, domov a bytov z rokov 2001, 2011 a 2021. Porovnávanie vybraných údajov o rómskej populácii ukazujú ako vyzerá rómska populácia zachytená týmito sčítaniami z hľadiska vybraných sociodemografických premenných a územnej distribúcie. Zistenia ukazujú, že medzi rómskou populáciou (identifikovanou na základe národnosti a/alebo materinského jazyka) a všeobecnou populáciou existujú výrazné rozdiely. V čase sa síce rómska populácia približuje všeobecnej populácii, avšak oproti väčšinovej populácii je výrazne mladšia, nájdeme v nej vyšší podiel mužov ako žien, je posunutá do nižších vzdelanostných stupňov, klesá v nej podiel ľudí žijúcich v manželstve a posilňujú slobodní a slobodné, čo znamená výrazný pokles priemerného počtu živo narodených detí na jednu ženu staršiu ako 15 rokov. Rómovia v ČR predstavujú prevažne mestské obyvateľstvo a najväčší podiel rómskej populácie žije v Moravskosliezskom a Ústeckom kraji.