Citizen's Benefit Reform in Germany - An Opportunity for Women but also a potential burden for Public Finances - Steyer, Katrin
Nemecký trh práce ponúka príležitosti pre nezamestnaných a uchádzačov o zamestnanie. Počet voľných pracovných miest je trvalo vysoký, zatiaľ čo nezamestnanosť klesá. Zavedenie "Bürgergeld" namiesto dávky v nezamestnanosti SGB II má vytvoriť ešte lepšie možnosti pre integráciu poberateľov dávok na trh práce. Autor skúma vplyv tejto reformy na nezamestnanosť žien. Nezamestnanosť analyzuje podľa pohlavia a dĺžky trvania vrátane jej vplyvu na verejné financie. Prezentujú sa prístupy k rovnosti účasti žien na trhu práce. Celkovo nie je možné identifikovať žiadne všeobecné riziká pre verejný rozpočet, ale jednotlivé úrady práce budú ovplyvnené zvýšením štandardnej sadzby dávok a zameraním sa na nákladnú odbornú prípravu, ktorá si vyžaduje primerané financovanie. Predložená analýza a odporúčania sú určené ako odborné podklady pre strategické rozhodovanie úradov práce.