An Innovative Approach to Evaluate the Effectiveness of Combating Money Laundering - Juhászová, Zuzana, 1970-
Článok sumarizuje argumenty a protiargumenty v rámci vedeckej diskusie o problematike zlepšenia systému boja proti praniu špinavých peňazí. Primárnym cieľom výskumu je zhodnotiť účinnosť systému v boji proti praniu špinavých peňazí. Štúdium problematiky hodnotenia účinnosti systému na boj proti praniu špinavých peňazí je v článku realizované v tomto logickom slede: formovanie informačnej základne; určenie konečných udalostí ako kritérií účinnosti systému v boji proti praniu špinavých peňazí; konštrukcia tabuliek prežitia, ktoré zabezpečujú pravdepodobnosť súdneho verdiktu v otázkach finančného monitorovania; hodnotenie efektívnosti systému inštitucionálnych zmien v boji proti praniu špinavých peňazí. Na uskutočnenie výskumu boli použité metódy analýzy prežitia alebo tabuľky prežitia, Kaplan-Meierova metóda. Vyvinutý vedecko-metodický prístup k hodnoteniu účinnosti systému na boj proti praniu špinavých peňazí bol schválený na základe údajov finančného monitorovania na Ukrajine; obdobie štúdia bolo 2009-2022. Na základe analýzy boli definované časové intervaly a stanovené pravdepodobnosti vyhnutia sa trestu za trestný čin prania špinavých peňazí. Autori článku empiricky určili, že s narastajúcim časom medzi spáchaním trestného činu a odsúdením súdu klesá pravdepodobnosť, že súd nebude odsúdený. Ak po čine uplynú tri roky a sedem mesiacov, pravdepodobnosť rozsudku o vine bude 50,9 %. Zmeny v organizačnom a funkčnom zložení boja proti praniu špinavých peňazí realizované v posledných rokoch mohli na základe získaných výpočtov zlepšiť kvalitu boja proti legalizácii príjmov z trestnej činnosti. Ďalší výskum by sa mal zamerať na podrobnú analýzu štrukturálnych prvkov v inštitucionálnej časti systému boja proti praniu špinavých peňazí, aby sa identifikovali slabé stránky každej fázy: finančný monitoring, vyšetrovanie a súdny systém.