Konkurencieschopnosť krajín BRIC a USA - Kalusová, Lenka, 1987-
Konkurencieschopnosť krajín je významným faktorom ovplyvňujúcim výkonnosť ekonomiky. Náš príspevok sa zaoberá hodnotením konkurencieschopnosti rozvojových krajín zaradených do skupiny BRIC. Konkurencieschopnosť krajín BRIC porovnávame s jednou z najrozvinutejších ekonomík sveta, s USA. Na hodnotenie konkurencieschopnosti krajiny sa využíva niekoľko metód a ukazovateľov. V našom príspevku sa zameriavame na niekoľko z nich, ktoré priamo hodnotia celkovú konkurencieschopnosť (ako napr. globálny index udržateľnej konkurencieschopnosti), alebo hodnotia vybraný aspekt podstatne ovplyvňujúci konkurencieschopnosť krajiny (napr. globálny index inovácií, index vnímania korupcie ai). Zistili sme, že v rámci krajín BRIC je najkonkurencieschopnejšou ekonomikou ekonomika Číny.