Daňový bonus v praxi v roku 2023 - Rabatinová, Marcela, 1977-
Vo všeobecnosti platí, že fyzické osoby si môžu znížiť vypočítanú daň z príjmov FO o daňový bonus na vyživované dieťa a daňový bonus na zaplatené úroky pri úveroch na bývanie. V roku 2023 si môžu uplatniť daňový bonus na vyživované dieťa podľa § 33 ods. 2 až 11 a prechodného ustanovenia § 52zzp ods. 4 až 5 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej iba "ZDP") iba tie fyzické osoby, ktoré dosahujú aktívne príjmy, t. j. zdaniteľné príjmy podľa § 5 alebo § 6 ods. 1 a 2 ZDP, ak splnia zákonom stanovené podmienky. Naopak, uplatnenie daňového bonusu na zaplatené úroky podľa § 33a ZDP nie je podmienené dosahovaním aktívnych príjmov.