Demand for private sector loans in the euro area - Pitoňáková, Renáta, 1967-
Súčasná expanzívna menová politika Európskej centrálnej banky stimuluje podniky a domácnosti k vyšším investíciám a spotrebe. Článok skúma determinanty dopytu po úveroch súkromného sektora poskytovaných peňažnými finančnými inštitúciami eurozóny. Modelovanie zahŕňa mesačné údaje nákladov na pôžičky a ekonomické ukazovatele (2004 M1-2016 M4). Výsledky naznačujú, že úvery súkromnému sektoru majú pozitívny vzťah k indexu priemyselnej produkcie a negatívne k reálnej úrokovej miere a indexu cien výrobcov. Poznatky o determinantoch úverov súkromného sektora sú dôležité pre sledovanie a riadenie hospodárskej a menovej politiky eurozóny a pre domácnosti a podniky načasovanie využívania dlhových financií od peňažných finančných inštitúcií.