Private sector savings - Pitoňáková, Renáta, 1967-
Väčšina úspor domácností je vo forme bankových vkladov. Pre úverové inštitúcie je preto zaujímavé prispôsobiť svoju depozitnú politiku získavaniu financií od nebankových subjektov a poskytovať súkromnému sektoru pôžičky potrebné na investičné aktivity a spotrebu. Tento príspevok sa zaoberá determinantami miery úspor súkromného sektora na Slovensku. Úspory ovplyvňujú ekonomické, finančné a demografické premenné. Rast príjmu na obyvateľa, súkromný disponibilný príjem, pomer závislosti starších ľudí, reálna úroková miera a inflácia majú pozitívny vplyv na úspory, zatiaľ čo nárasty verejných úspor naznačujú efekt vytláčania. Miera inflácie zahŕňa preventívne úspory a úspory pomeru závislosti na odkaz. Z toho vyplývajú aj dôsledky pre riadiace inštitúcie, ktoré rozhodujú o implementácii vhodných fiškálnych a menových operácií.