Modelling trade Specialisation of Slovakia and Czechia in Automobile Industry - Sergi, Bruno S.
Tento príspevok navrhuje inovatívny prístup k modelovaniu obchodnej špecializácie Slovenska a Česka. Tieto krajiny majú obmedzenú štruktúru exportu sústredenú najmä na stroje a dopravné zariadenia, ktoré si vyžadujú najnovšie technológie a podliehajú nepretržitej automatizácii. Pomocou Auto Regressive Distributed Lag Approach sme sa zamerali na identifikáciu faktorov, ktoré ovplyvňujú výkonnosť Slovenska a Česka v automobilovom priemysle na trhu EÚ-28. Vollrathov indikátor odhalenej konkurencieschopnosti (Vollrath 1987) demonštruje špecializáciu, ktorá predstavuje modifikáciu Balassovho indexu odhalených komparatívnych výhod (Balassa 1965). Príspevok ukazuje presvedčivé dôkazy o dlhodobej a krátkodobej asymetrii medzi obchodnou špecializáciou a skutočným efektívnym výmenným kurzom na Slovensku. Výsledky naznačujú, že česká konkurencieschopnosť v automobilovom priemysle neklesá s vyšším efektívnym výmenným kurzom. Iné faktory, ako je ľudský kapitál a veľkosť krajiny, podporujú teoretické predpoklady a poukazujú na nadmernú špecializáciu oboch krajín a šance byť menej špecializované s vyšším populačným rastom. Zistenia tohto článku majú širší kontext a uplatnenie pre krajiny, ktoré sa primárne zameriavajú na výrobu cestných vozidiel.