V akej hodnote môžu byť požadované referencie? - Hudec, Branislav
Podmienka účasti podľa § 34 ods. 1 písm. a) zákona č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov je nepochybne najčastejšie uplatňovanou podmienkou účasti technickej alebo odbornej spôsobilosti, ktorá býva vyžadovaná od uchádzačov/záujemcov o verejné zákazky, keďže napovie verejnému obstarávateľovi alebo obstarávateľovi o spôsobilosti hospodárskeho subjektu realizovať rovnaký alebo porovnateľný predmet zákazky. Okrem faktu, že vyžadovanie zoznamu zmlúv na dodanie tovarov, poskytnutie služieb alebo realizáciu stavebných prác je viazané na rovnaký alebo porovnateľný predmet zákazky, skúsení uchádzači/záujemcovia sa vyberajú aj na základe finančného objemu svojich referencií, ktorý sa odvíja od výšky predpokladanej hodnoty zákazky. Aká je však výška tohto finančného objemu, ktorá by bola tolerovateľná aj očami kontrolórov? Možno vyžadovať finančný objem referencií iba v hodnote, ktorá nepresiahne výšku predpokladanej hodnoty zákazky, a požiadavky verejného obstarávateľa na vyšší objem referencií sú automaticky diskriminačné? Venovala sa tejto problematike aktuálna rozhodovacia prax Úradu pre verejné obstarávanie?