Praktické skúsenosti s aplikáciou inflačných doložiek a ďalších vyhradených zmien v českom verejnom obstarávaní - Kopecká, Mária
Najmä v roku 2022 v kontexte doznievajúcich účinkov covidovej pandémie a naplno prejavujúcich sa dosahov vojny na Ukrajine sa objavila potreba pružne reagovať na tieto udalosti a modifikovať právne vzťahy a prebiehajúce projekty, a to aj v oblasti verejného obstarávania. Aj keď je aktuálna situácia na trhu výrazne lepšia, naďalej platí, že dodávatelia musia v priebehu plnenia zmluvy riešiť nečakané výkyvy trhu a iné externé okolnosti, ktoré môžu mať vplyv na dostupnosť tovarov, personálnych kapacít, úpravu termínov dodania alebo cenu vstupných materiálov. V prípade zmlúv, ktoré sú výsledkom verejného obstarávania, na tieto vplyvy nie je možné reagovať dostatočne flexibilne, pokiaľ to objednávateľ nepredpokladá už priamo v súťažných podkladoch. Nemenej podstatné sú aj ďalšie predpokladané zmeny, ako napríklad možný posun termínu plnenia.