Co nového přinese dohoda Basel IV v otázce úvěrového rizika protistrany? - Soukup, Radek
Finalizovaná dohoda Basel III (známa tiež ako Basel IV) začne platiť od 1. januára 2025, ako stanovil Európsky parlament a Rada Európskej únie v dokumente Amendments to the Capital Requirements Regulation 2021/0342(COD). Jej nasadenie povedie k väčšiemu regulatórnemu kapitálu bánk a nižšiemu voľnému kapitálu. Očakáva sa, že jej úplná implementácia bude trvať päť rokov. Pre účely tohto článku sa zameriame len na úverové riziko. Hlavným účelom reforiem Basel IV, resp. prvkov úverového rizika, je umožniť zrovnanie kapitálových pomerov bánk a zvýšiť tak konkurenciu.