On the Predictability of Bonds - Verner, Robert, 1986-
Z globálneho hľadiska predstavujú dlhopisy dôležitý zdroj financovania nielen pre firmy, ale aj pre vlády a nadnárodné subjekty. Preto je analýza ich cien a výnosov dlhodobo zaujímavá pre akademický výskum. Táto práca sa zaoberá bodom zlomu v správaní cien dlhopisov, po ktorom sa už nepohybujú náhodným krokom na základe štandardných mikro a makroekonomických premenných, ale lineárne konvergujú k nominálnej hodnote. Z pohľadu investora už po tomto bode nemá zmysel špekulovať na výrazný rast alebo pokles ceny a dlhopis nadobúda len charakter fixného výnosu. Na vzorke 652 dlhopisov kótovaných na Frankfurtskej burze sme ukázali, že bod zvratu sa nachádza približne 400 dní pred splatnosťou bez ohľadu na celkovú dobu existencie dlhopisu.