Nové nariadenie o batériách - Ščerba, Ján
Európska únia v júli 2023 prijala nové nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2023/1542 z 12. júla 2023 o batériách a odpadových batériách, ktorým sa mení smernica 2008/98 ES a nariadenie (EÚ) 2019/1020 a zrušuje smernica 2006/66/ES. Tento právny akt komplexne reguluje problematiku navrhovania, výroby, dodávania a spracovania batérií na európskom trhu, a tým teda ponúka širokú právnu úpravu, ktorá sa vzťahuje na celý životný cyklus batérií, vrátane ich recyklácie. Hlavnými piliermi tejto právnej úpravy sú najmä požiadavky na udržateľnosť a etikety, požiadavky na rozšírenú zodpovednosť výrobcov a požiadavky na zelené verejné obstarávania a základ povinnosti náležitej starostlivosti v oblasti batérií. Nariadenie je platné a priamo aplikovateľné vo všetkých členských štátoch. Jednotlivé povinnosti sa začnú uplatňovať v rôznych obdobiach, najskôr však od roku 2024.